VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Ønsker du en lettstelt hage? Unngå dette:

Nov 04, 2024

Ønsker du deg en lettstelt hage, samtidig som den er fargerik og frodig? Det høres kanskje ut som en drøm, men det er fullt mulig! Og det handler om å gjøre bevisste valg og kutte ned på de tingene som faktisk krever mest tid. Derfor vil jeg i dette blogginnlegget dele noen vanlige tidstyver, og gi deg tips om hva du bør unngå for å gjøre hagen din enklere å vedlikeholde.

Dette snakker jeg om i ukens podkast-episode som du kan høre her:

1. Gressplenen – en tidstyv i forkledning

Mange hageeiere anser gressplenen som selve symbolet på en lettstelt hage, men den kan faktisk være mer krevende enn du tror. For å holde plenen grønn og fin må den klippes, gjødsles og stelles regelmessig. For gress er egentlig en rovplante som utkonkurrerer de fleste vekster når den er sterk og frodig. Men så fort den svekkes finner ugressfrøene plass til å spire og mosen brer seg utover i skyggepartier, til frustrasjon for deg som hageeier.

Så - hva med å redusere størrelsen på gressplenen og heller anlegge flere blomsterbed eller plante busker? Det vil spare deg for arbeid, samtidig som det skaper en fargerik og frodig hage er vakker å se på og som bugner av mat til insektene. 

TIPS: Hvis du har en stor gressplen, kan du stelle den delen som er nærmest huset som du og din familie ønsker å bruke, og så kan du omdanne resten av plenen til blomstereng. Det er vakkert å se på, insektene vil elske det, og det krever langt mindre stell!

Det er enkelt for løvetann å etablere seg i en svekket plen. Men når du steller gressplenen riktig, vil ugresset i større grad utkonkurreres av plenen (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

2. Ettårige planter – krevende skjønnheter

Sommerblomstene er nydelige, men i vårt klima lever de bare én sesong. Det betyr at du hvert år må kjøpe nye, plante dem ut, passe på at de får nok vann og næring, og fjerne visne blomster for å holde dem i gang. Så – selv om disse blomstene gir hagen et fargerikt løft, kan de være både tids- og kostnadskrevende.

Derfor anbefaler jeg deg som ønsker å gjøre hagen mer lettstelt å erstatte bruken av sommerblomster med stauder. Når de først er etablert, kommer de igjen år etter år med minimalt behov for stell.

TIPS: Start med robuste stauder som trives i ditt klima. Bruk gjerne stauder med stort bladverk, eller som du vet trives godt i ditt klima. De vil fylle bedet raskt slik at de dekker jorden og reduserer behovet for luking.

Kosmos, eller pyntekorg som den heter på norsk, er en vakker sommerblomst. Men – som alle andre sommerblomster må den stelles og knipes regelmessig gjennom sommeren for å være i blomst (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

3. Krukker – vakre, men krevende

Krukker kan være en flott måte å skape små oaser på terrassen eller balkongen, men de krever mer arbeid enn mange tror. For det første fordi de må plantes om flere ganger i løpet av en sesong hvis du vil ha forandring gjennom sesongen. I tillegg er det kostbart å kjøpe krukker, derfor velger man ofte flere små krukker enn å kjøpe en eller flere store. Og jo mindre krukke, jo oftere må du vanne fordi jorden tørker raskere ut.

Hvis du bruker lecakuler i bunnen reduserer du også volumet røttene kan bevege seg i, noe som gjør planten mindre robust enn den kunne vært. Og på toppen av det bruker mange sekker med kjøpejord, som må skiftes ut hvert år. 

Jeg elsker vakre krukker, men har etter hvert lært at store krukker med flerårige planter eller urter er veien å gå for å gjøre arbeidet enklere. For eksempel er mynte og sitronmelisse perfekte til krukker, i tillegg til stauder og lavtvoksende busker.

TIPS: Bruk store krukker og bland inn kompost for å sikre at jorden holder bedre på fuktigheten. Og ikke glem å legge et lag med sand i bunnen for å forbedre dreneringen.

Å plante i krukker er en hyggelig forsommersyssel. Men om du ønsker variasjon i farger utover sesongen må du plante dem om flere ganger, og det gjør det mer arbeidskrevende å ha planter i krukker enn i blomsterbed (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

4. Blomsterbed med “én av hver plante”

En annen vanlig feil som ofte fører til ekstra arbeid, er å plante én av hver type blomst i bedet. Det kan se fint ut ved første øyekast, og man har gjerne et håp om at plantene skal vokse seg frodige. Men sannheten er at hver enkelt plante kjemper en iherdig kamp nede i jorden om å klare å holde på territoriet sitt. Det betyr at de ikke bruker like mye krefter til plantevekst og blomstring over jorden, som igjen gjør at jorden mellom plantene blir liggende bar – og ugresset får lys og luft til å spire. 

Hvis du i stedet planter flere planter av samme type i grupper, da vokser planter i samme familie seg tette og frodige, de dekker jorden bedre, noe som reduserer ugresset og gjør bedet mer lettstelt. I tillegg til å gi et mer naturlig utseende, skaper du raskt beplantning som er vakker og fargerik. 

Lær av de profesjonelle – plant flere planter av samme type for å få et bugnende og lettstelt blomsterbed (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

5. Duk og bark – en midlertidig løsning med utfordringer

Som en forlengelse av forrige punkt, velger mange å dekke bakken med duk og bark mellom plantene for å hindre ugress. Men dette er sjelden en langsiktig løsning. Etter hvert brytes barken ned og blir til jord, og da er du like langt. Eller – etter mitt skjønn har du faktisk tatt et steg tilbake. For det første fordi mesteparten av ugresset vi får i hagene våre kommer som frø fra luften. Når de faller ned på barken som er i ferd med å omdannes til jord, da vil de spire og du må ut og luke igjen. Derfor må du fylle på med ny bark, noe som både er kostbart og tidkrevende – og altså ikke det jeg mener skaper en lettstelt hage. 

For det andre mister du kontakten med jorda under duken. Det betyr at mikroorganismene ikke lenger får mat i form av organisk materiale, som igjen gjør jorda under duken mer næringsfattig. Det betyr at du er nødt til å bruke kunstgjødsel for som næringskilde for plantene. Kunstgjødsel er salter som svekker jorden ytterligere, med det resultat at vekstene over tid blir svakere og mer utsatt for sykdommer og skadedyr. 

TIPS: Bruk pengene på planter i stedet for duk og bark, så vil du både få både et vakrere og mer lettstelt bed over tid.

Et tegn på at du har levende, god jord er mange og feite meitemarker. Og disse er like viktige i blomsterbed og som i kjøkkenhagen (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

6. Kjøkkenhagen – start smått og bygg opp

Kjøkkenhagen er en fantastisk kilde til ferske grønnsaker, men den kan også bli tidkrevende hvis du går for stort ut. Mange grønnsaker er ettårige og krever jevnlig vanning og gjødsling, og innhøstingen kan komme midt i sommerferien.

For å unngå at kjøkkenhagen blir en stressfaktor, kan det være smart å fokusere på flerårige vekster som urter, asparges, bærbusker og rabarbra som leverer bær og grønnsaker i årevis. Da får du glede av kjøkkenhagen uten å måtte starte på nytt hvert år. Og så kan du vurdere hvor mye tid du har til å dyrke frem andre vekster i tillegg. 

Kanskje har du noen i familien som synes det er ekstra stas å dyrke grønnsaker? Deleger denne oppgaven til dem, sånn at du kan konsentrere deg om andre ting.

TIPS: Ha flerårige urter og grønnsaker i kjøkkenhagen hjemme, og dyrk frem sommergrønnsakene på hytta!

Asparges er en fantastisk grønnsak som er høsteklar på forsommeren. Jeg har dyrket frem asparges fra frø og har nå etablert et eget, lettstelt aspargesbed (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

Å skape en lettstelt hage handler om å gjøre kloke valg fra starten av. Tenk helhetlig og langsiktig, og ikke vær redd for å kutte ut det som ikke fungerer for deg. Husk at hagen er din, og det er du som bestemmer hva som skal få plass der. Gjennom planlegging kan du spare både tid, penger og krefter, samtidig som du skaper en frodig og harmonisk oase.

Det er altså dette jeg snakker mer om i ukens podkast-episode som du kan høre her:

Er du klar til å ta styringen over hagen din? Meld deg på min femdagers utfordring, der vi går gjennom grunnleggende prinsipper for å skape en hage som er enkel å vedlikeholde og full av liv. Klikk her for å lese mer og melde deg på!

Lykke til med hagearbeidet, og husk å nyte prosessen!

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på