VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Hvem - Hva - Hvor

Mar 13, 2017

- Hva skal du med dette? Jeg husker ikke hvem som spurte, men det var et utrolig godt spørsmål. Et spørsmål det er god økonomi i å klare å besvare. For innendørs har vi som regel en plan. Vi vet hva rommet vi pusser opp skal brukes til. Enten det skal være et soverom, eller kjøkken. Stue eller bad. Men i hagen er vi ikke like stødige.

 

God økonomi i god planlegging

Og det er her mange av oss går i baret. Vi starter helt enkelt i feil ende. På hagesenteret. Og ender opp med både arbeid og planter vi kunne spart oss. Selv om hagesentrene bugner av gode råd og frodige blomster, er det ikke sikkert deres anbefalinger passer for deg akkurat nå. For i en tidlig fase av nybrottsarbeidet er det litt bevisstgjøring som må til. Og vet du ennå ikke hva du vil bruke det nyoppdagede hagearealet til, må jobben gjøres av deg – ikke av hagesenteret.

Det er dårlig økonomi i å komme hjem fra hagesenteret med planter du ikke vet hvor du skal ha.

 

Hagesonene

En ting jeg likte ved serien «Norges Hagemester» som gikk på TV 2 en vår for noen år siden, var at deltagerne i hver episode jobbet med ulike soner i hagen. Alt fra kveldssone til kjøkkenhage, spiseplass til dyre- og insektsone, for ikke å snakke om skyggesonen. En slik sone jeg trodde vi hadde mye av i «hulen» vår. 

Men da ryddejobben var gjort, begynte evalueringsjobben. Hvor stort område er det egentlig snakk om? Og hva vil det bli plass til? Det morsomme med å rydde en ny plass er å se hvordan det faktisk ser ut når alt ugress er fjernet, og busker og trær er beskåret. Hos oss ble det et helt nytt rom. Hvor til og med min svoger på to meter kunne spankulere rakrygget. Og med mye mer lys enn vi opprinnelig trodde. Hadde vi startet på et hagesenter før vi tok ryddejobben, ville vi nå stått med en haug skyggeplanter det ikke var skygge til. Så vi måtte begynne å tenke på nytt, og spørsmålet var; Hva ønsker vi å bruke plassen til nå som det både er skygge og sol, og arealet er blitt bredere og lengre?

Evaluer det "nyoppdagede landet". Hva vil du bruke det til?

 

Finn dine inspirasjonskilder

Da var det bare å hive seg over hageblader og -bøker på nytt. Finne ny inspirasjon nå som lys var blitt et element å inkludere. I tillegg til blader og bøker, er også Instagram og Facebook myldresteder for hage- og blomsterbilder, og ikke minst Pinterest. Og jeg trengte ikke lange tiden på å formulere mine nye ønsker i «hulen»; bærbusker. Spesielt blåbær. Og bringebær. Gjerne både røde og gule. Og rips. Solbær. You name it. I want it. Men selv om det var blitt lysere og større i «hulen» vår, hadde vi ikke plass til alt. Jeg måtte velge bort, og da var det lettest å bruke elimineringsmetoden; hva ville ikke komme til å trives der? I den neste bloggposten tar jeg for meg de tre mest sentrale elementene for å svare på dette; nemlig jord, lys og vann. Nok en gang med vår «hule» som eksempel. Følg med – kanskje du finner inspirasjon til å gjøre noe i din egen hage.

Hageblader og -bøker er gode inspirasjonskilder for å finne ut hva du vil bruke ditt nyoppdagede hageområde til.

 

Tips til egen hage:

  • Har du planer om å rydde et nytt felt i hagen? Bruk litt tid på å sette ord på hva du vil med området, notér hvilke oppgaver som skal til for å komme dit, samt hvor stort budsjett du har på jobben og når du planlegger den gjennomført. Da er det mye lettere å komme i mål. Og jo flere prosjekter du fullfører, jo mer motiverende er det å starte på et nytt.

 

Tekst og foto: Hanne og Erling Slyngstad-Hægeland

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på