Hvordan forebygge og redusere skadedyr?
Oct 18, 2024Et tema som kommer opp hver sommer er hvordan bli kvitt ulike skadedyr. Høyt på listen står brunsnegler som mange har opplevd et kraftig oppbluss av her på Sørlandet i sommer. Det var også årsaken til at jeg ble invitert med live på Dagsrevyen i september, for å komme med noen tips til hva du kan gjøre for å redusere problemet.
Men i et sånt lite innslag er det ikke mye man får sagt, derfor ønsket jeg å ta dette opp som et eget tema i podkasten "Hagedrømmen". Men jeg har vegret meg for å snakke om dette, rett og slett fordi det er et tema som mange har sterke meninger om, og jeg har ikke lyst til å skape irritasjon og sinne.
Så - da jeg endelig fant riktig vinkling - nemlig å ha en strategisk tilnærming til forebygging og reduksjon av skadedyr, da var jeg klar. Dette snakker jeg altså om i ukens podkastepisode som du kan høre her:
Skadedyr - en naturlig del av hagelivet
Jeg har som nevnt vært litt skeptisk til å snakke om skadedyr, fordi det raskt vekker sterke følelser. Det er jo forståelig, spesielt når du finner bladlus på favorittrosen eller brunsnegler i hele kjøkkenhagen. Da har man lyst til å gjøre tiltak - og det raskt!
Men for meg handler hagelivet generelt om å skape balanse, og jeg forsøker så langt det lar seg gjøre å velge metoder som spiller på lag med naturen - og ikke mot den. Derfor ønsker jeg å inspirere til å velge rett strategi, fremfor å anbefale enkeltvise metoder.
For det er lett å tenke at skadedyr ikke hører hjemme i en vakker og harmonisk hage. Men sannheten er at skadedyr også er en del av den frodige hagen vi så gjerne vil skape. I stor grad er nøkkelen til en sunn og frodig hage mangfold, og tro det eller ei – visse skadedyr spiller en rolle i å opprettholde balansen.
Hvis du ser forbi den lille klyngen med bladlus kan det være du ser en marihøne i nærheten. Da vet du at naturen er i balanse, og at du har nyttedyr i hagen din som holder skadedyrene i sjakk (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Velg riktig strategi
En av de største feilene jeg ser mange gjøre – og som jeg selv gjorde før jeg lærte noe om dette – er å raskt velge "sprøyte på"-metoden. Og jeg er enig i at det kan være fristende å gjøre det enkelt for seg selv for å bli kvitt problemet med én gang. Men på sikt gjør det som regel bare vondt verre.
For sprøytemidlene ser ikke forskjell på skadedyr og nyttedyr, og når vi vet at skadedyrene ofte reproduserer seg selv raskere enn nyttedyrene gjør, da kan resultatet bli en større ubalanse slik at skadedyrene blusser opp igjen, ofte sterkere enn før.
Så – i stedet for å tenke kortsiktig, la oss se på helheten. Vi må jobbe med hagen, ikke mot den, og da må vi lære både litt om livssyklusen til skadedyrene og lete etter naturlige fiender. Av og til, som for brunsneglene, finnes det ingen naturlige fiender. Men for de fleste andre gjør det det, og vi hageeiere må derfor velge rett strategi for rett skadedyr, før vi griper til sprøyteflasken. Og jeg skal forklare hva jeg mener.
Bladlus formerer seg veldig raskt, og uten naturlige fiender i hagen kan de gjøre stor skade på plantene (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Strategi fremfor metode
For å velge riktig strategi når du skal forebygge og redusere utbrudd av skadedyr, kan du bruke denne «tre-stegs-metoden»:
1. Identifiser skadedyret
Hvilket dyr eller insekt er det som forårsaker skade i hagen din? Bladlus? Brunsnegler? Før du gjør noe som helst, må du sørge for å vite hva du står overfor. Start med å bruke appen "Artsorakel" fra Artsdatabanken, og google resultatene. Da vil du som regel få en indikasjon på hvilket insekt eller dyr du har i hagen.
2. Lær om livssyklusen
Når du vet hvilket skadedyr du har med å gjøre, kan du tilpasse tiltakene. Hvis det bare er et lite utbrudd er det ikke sikkert du skal gjøre noe som helst, men om du har et kraftig utbrudd bør du se nærmere på livssyklusen til skadedyret.
For brunsneglen lever i ett år, mens bladlusen har mange generasjoner på en sesong. Brunsneglen legger egg i klynger utover sensommer og høst, og det er de små sneglene som klekkes ut av disse eggene som overvintrer og blir til neste års problem.
Det er i seg selv en ganske rask reproduksjon, men det er ingenting i forhold til bladlus. For bladlus føder levende unger som er gravide når de blir født. Det betyr at selv om vi sprøyter på en plante, er det nok bladlus andre steder i hagen til at problemet bare forsterker seg hver gang nyttedyr stryker med i samme "dusj".
3. Velg tiltak som bevarer balansen
Så hva skal du velge? Jeg har ikke et fasitsvar på dette, men forklarer fordeler og ulemper ved flere metoder både for å redusere brunsnegle og forebygge store utbrudd av bladlus. Og det er viktig å velge metoder som holder skadedyrene i sjakk, uten å skade andre organismer.
For bladlus kan en god dusj med vannslangen eller å klemme dem med fingrene være nok. For brunsnegler kan klipping tidlig i sesongen kombinert med ulike sneglefeller være en effektiv løsning.
Og det er vi over på noe av det jeg mener er mest effektivt - nemlig forebygging.
Å klippe snegler er en metode for å redusere brunsneglen i løpet av sesongen. Men hvis du har flere hager du steller, for eksempel både hjemme og på hytta, kan det være nyttig å kombinere klipping med sneglefeller for å bekjempe snegleproblemet gjennom hele sesongen (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Hvordan skape en hage i balanse
Som nevnt innledningsvis er det ikke et mål å kvitte oss med skadedyrene (med unntak av brunsneglen), men å holde dem i sjakk. Og når vi fyller hagen med et mangfold av planter som blomstrer fra tidlig vår til sen høst, inviterer vi også inn et mangfold av insekter som marihøner, gulløyer, saksedyr og mange andre nyttedyr som er dine beste hjelpere i kampen mot skadedyrene.
Å fylle hagen med planter som blomstrer fra tidlig vår til sen høst er den beste investeringen i et mangfold av insekter, og med det forebygging av oppbluss av skadedyr (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Gartner Morten Bragdø hos God Vår (tidligere Randesund Planteskole) skrev i sin bok at det er bedre å ha 200 insekter og dyr i hagen enn 20. For jo flere ulike arter du har, jo større sannsynlighet er det for at det alltid finnes et nyttedyr som fungerer som rovdyr på skadedyrene.
Så ved å fylle hagen med planter som inviterer insektene inn, da reduserer du også utbrudd av skadedyr - og med det skader på planter. I tillegg skaper du en vakker, fargerik og frodig hage, noe som både du og dine omgivelser vil ha glede av.
Da jeg fjernet en gammel rot som hadde blitt liggende på bakken i sommer, fant jeg en rekke klynger av brunsnegle-egg. Det er småsneglene som klekkes fra disse eggene som overvintrer og blir til neste års problem (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).
Jeg håper dette innlegget har gitt deg noen nye perspektiver på hvordan du kan forebygge og redusere skadedyr i hagen din. Og det er altså dette jeg snakker mer om i podkastepisoden som du finner her: