Hvordan grave ned bokashikomposten
Oct 01, 2017Etter en 14 dagers fermenteringsperiode, er matavfallet klart til å graves ned. Det er først når det kommer i kontakt med jord, at det blir jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Fra matavfall til næringsrik jord
Bokashi betyr "fermentert organisk materiale" og er en enkel og nærmest luktfri metode som omdanner matavfallet ditt til næringsrik jord på under to måneder. De første to ukene fyller du bokashibøtten med vekselvis matavfall og bokashistrø. Deretter får bøtten stå i fred i to uker for å la mikroorganismene få gjøre jobben.
Den siste fasen skjer ute i jorden, og det er den vi viser deg i dette blogginnlegget. Hvis du ønsker å se videoen vi lagde samtidig, så kan du scrolle deg nederst på siden.
Det fermenterte matavfallet blir først til jord når det kommer i kontakt med jord, og vi viser deg her hvordan vi graver innholdet i vår første bokashibøtte ned i jorden i drivhuset vårt. Dette vil vi fortsette med, inntil vi har fylt hele jorden med herlig bokashi-kompost. Vi gleder oss til alt vi skal dyrke i denne gode og næringsrike jorden til neste år.
Benytt anledningen til å legge aviser som ugressdekke i bunnen, og legg organisk avfall på toppen. Sammen med bokashiavfallet i midten, blir dette en herlig sandwich mikroorganismene kan kose seg med. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Grav en renne, et hull eller et felt hvor du ønsker å helle ut den fermenterte bokashikomposten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Sold gjerne jorden fri for ugress, så slipper du mye arbeid senere. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Ta vare på de meitemarkene du finner. De er viktige medhjelpere i prosessen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Når du har gravd deg dypt nok, kan du bruke aviser som ugressdekke i bunnen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Dekk avisene med den soldete jorden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Hell ut det komposterte innholdet i bokashibøtten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Fordel komposten litt utover jorden. Pass på at alt kommer i kontakt med jord. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Del gjerne store biter opp i litt mindre biter. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Fyll på med jord over det komposterte matavfallet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Når all maten er dekket med et godt lag jord, kan du legge over organisk dekkmateriale, så jorden ikke tørker ut og mikroorganismene får mer å jobbe med. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Bruk både brunt og grønt avfall. De er på ulike steder i komposteringsprosessen, og tilfører jorden ulike næringsstoffer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Til slutt kan du vanne godt, sånn at alt får "satt seg". Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Les også:
- Lurer du på hvordan du gjør den første delen av bokashi-komposteringen? Les blogginnlegget vårt om denne delen av prosessen her: Hvordan kompostere med bokashimetoden
- Les også om vårt besøk i drivhuset til Anita Dietrichson og om hennes erfaring med bokashi-kompostering.
Last ned vårt oppgaveark for nybegynnere i kjøkkenhagen
Vi håper dette inspirerer deg til å komme i gang i din hage også. Og har du ikke begynt planleggingen av kjøkkenhagen ennå, så er det bare å komme i gang. Last ned vårt oppgaveark for nybegynnere i kjøkkenhagen
Se filmen her:
Vil du se videoen om hvordan vi gjorde det? Da kan du se hele filmen her:
Redigering: Hanne Slyngstad-Hægeland