VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Hvordan skape en funksjonell drømmehage?

Sep 12, 2024

Når vi snakker om drømmehager, tenker mange på frodige bed, vakre blomster og kanskje en koselig uteplass. Men det er én ting som ofte blir oversett, og som bidrar til opplevelsen av drømmehagen, og det er funksjonalitet.

I dette blogginnlegget skal jeg forklare hva jeg mener med funksjonalitet, og hvorfor det er nyttig å tenke på det tidlig i planleggingen. Jeg vil også dele noen konkrete tips og eksempler fra min egen hage, slik at du kan unngå de feilene jeg gjorde i starten.

Det er også dette jeg snakker om i ukens podkastepisode som du finner her:

Hva er egentlig funksjonalitet i hagen?

Når vi snakker om funksjonalitet i hagen handler det om hvordan hagen fungerer i hverdagen. For hage handler ikke bare om estetikk eller plantevalg, men også om hvordan hagen er strukturert og hvor lett det er å bruke den. Som hagedesigneren Rachel Matthews sa: «Ingen kommer inn i hagen din og sier ‘Wow, for en fantastisk struktur!’ eller ‘Åh, så funksjonell hagen din er!’.» Men det er likevel disse tingene som bidrar til at hagen fungerer som en helhet. Når funksjonaliteten er på plass, flyter alt – uten at du egentlig tenker over det.

Derimot, når funksjonaliteten mangler, legger du raskt merke til det: redskaper ligger strødd, du må gå langt for å hente ting, og oppgaver som burde være enkle blir plutselig mer kompliserte enn nødvendig. Det kan skape irritasjon og hindre deg i å nyte hagen fullt ut.

En plantebarnehage til nypottede planter er både praktisk og nyttig, i tillegg til at du vet hvor du har alle plantene og de slipper å stå utover gresset mens de vokser seg store nok til bed og kjøkkenhage (foto: Hanne Slyngstad-Hægeland)

Hvorfor er funksjonalitet så viktig?

For meg tok det lang tid før jeg virkelig forsto betydningen av funksjonalitet i hagen. I starten tenkte jeg kun på hvilke planter jeg skulle ha og hvordan jeg kunne gjøre det pent. Men etter hvert som jeg lærte mer om hagedesign, innså jeg at jeg måtte begynne å tenke motsatt – struktur først, og planter etterpå.

Ved å starte med funksjonalitet kan du spare deg for mye tid, penger og frustrasjon. Når hagen er lett å bruke, blir det også enklere å få resten av familien med på laget. Og kanskje viktigst av alt: en funksjonell hage gjør at du faktisk bruker den mer, ikke bare jobber i den.

Eksempler på funksjonalitet i hagen

La meg dele noen eksempler fra min egen hage som har gjort hagelivet enklere og morsommere:

1. Fast plass til redskaper, potter og krukker

Redskaper, potter, krukker og jord er nødvendigheter for enhver hageeier. Før hadde jeg disse tingene litt her og der, og det var aldri særlig effektivt. Løsningen ble et arbeidsbord ved kjøkkenhagen. Nå har jeg alt samlet på ett sted – det gjør det mye enklere å plante og jobbe, og det ser også mer ryddig ut.

Et annet tips er å sørge for at redskapene dine er plassert der hvor du faktisk trenger dem. Hvis redskapene dine er lagret i garasjen på den ene siden av huset, mens kjøkkenhagen er på motsatt side, vil du i en travel hverdag kanskje ikke ta deg tiden til å hente dem for hver gang du trenger noe. Gjør det lett for deg selv!

Når krukker og potter ikke er i bruk er det praktisk å ha et fast sted hvor de kan stå (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

2. Plantebarnehage

En annen løsning jeg er veldig fornøyd med, er det jeg kaller en "plantebarnehage". Dette er et skyggelagt område hvor jeg plasserer planter jeg har delt eller tatt stiklinger fra, samt planter som trenger litt tid før de kan plantes ut. Dette har reddet mange planter fra å dø fordi jeg ikke hadde et umiddelbart sted å sette dem. Det har også bidratt til å holde hagen mer ryddig, i stedet for å ha planter stående overalt.

I tillegg til at det er ryddig og enkelt å stelle plantene, gjør det at jeg har oversikt over hvilke overskuddsplanter jeg har, sånn at jeg kan gå dit og hente ved behov. Det blir nærmest som mitt eget lille "hagesenter" i hagen.

3. Trillebår og adkomst

Funksjonalitet handler også om hvor lett det er å bevege seg i hagen. Kan du for eksempel enkelt komme deg rundt med trillebår? Jeg har gjort den tabben selv, at jeg ikke har tatt høyde for hvor bred en trillebår er, når jeg har planlagt stier og bed. Har du smale passasjer som gjør det vanskelig å komme fram med utstyr, vil det raskt føles upraktisk. Tenk derfor gjennom på forhånd hvor du går med trillebår, og sørg for at det er lett å komme seg til områder som komposten eller kjøkkenhagen.

Husk at en trillebår ofte har greiner og kvister som stikker utover sidene. Ta høyde for denne bredden når du planlegger stier og adkomst i hagen (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

4. Adkomst til drivhus

Drivhuset mitt var en annen funksjonalitets-felle jeg gikk i. Da vi flyttet inn, sto det et gammelt drivhus på tomten. Det ble gitt bort og vi kjøpte et nytt, men jeg tenkte ikke på adkomsten til det. Hver gang jeg skulle bruke drivhuset, måtte jeg gå ut av huset, rundt hele bygningen og gjennom en uferdig sti – noe som gjorde at jeg ofte droppet å bruke drivhuset, spesielt i dårlig vær. Nå har jeg fått laget en ordentlig sti rett fra huset til drivhuset, sånn at jeg bruker det mye mer, og jeg føler endelig at jeg får skikkelig glede av den investeringen et drivhus er.

Det var da jeg fikk anlagt en skikkelig sti til drivhuset at jeg begynte å bruke det som planlagt (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto)

Hvordan kan du begynne å planlegge en funksjonell hage?

Når du planlegger hagen din, start med å tenke på funksjonaliteten. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv:

  • Hvor oppbevarer du redskapene dine, og er de lett tilgjengelige der du trenger dem?
  • Har du et sted å sette planter som venter på å bli plantet ut?
  • Er det lett å bevege seg rundt i hagen med trillebår eller annet utstyr?
  • Kan du enkelt komme deg til viktige steder som kompostbingen eller drivhuset?

Ved å svare på disse spørsmålene, kan du begynne å skape en hage som ikke bare er vakker, men også funksjonell.

Jeg håper du har hatt glede av dette innlegget, og at det har gitt deg noen nyttige tips til hvordan du kan gjøre hagen din mer funksjonell. Det er også dette jeg snakker om i ukens podkast-episode som du kan høre her:

Bli med på vår gratis 5-dagers utfordring!

Hvis du ønsker å lære mer om hvordan du kan lage en funksjonell og vakker hage, inviterer jeg deg til å bli med på min femdagers utfordring som starter 16. september. Hver dag i fem dager vil du få en ferdig innspilt leksjon, i tillegg til at vi har tre livesendinger på kveldstid hvor både jeg og eksperter vil svare på spørsmål.

Klikk her for å lese mer og melde deg på

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på