VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Slik tørker du kongler til kranser og dekorasjoner

Oct 13, 2016

Høsten er godt i gang, men det er likevel tid for de ørsmå juleforberedelsene, nemlig konglehøsting! Kombinér søndagsturen i skogen med å høste rikt av det naturen har å by på. For det er nå de «ferske» konglene ligger strødd i skogen. De som nylig har falt fra trærne, og som ikke har rukket å gå i oppløsning ennå. De er faste og fine, og nøttebrune i fargen.

Plukk kongler både i skogen og i hagen. Jo flere typer kongler, jo finere blir kransen! Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Du kan tørke alle typer kongler. Og skal du lage en krans til jul, blir det bare fint med mange ulike typer. Så gå ut i din egen hage eller spør naboen, ta en tur i en park eller i skogen og plukk kongler fra forskjellige trær. For tiden ligger de strødd utover bakken, så det er bare å ta med seg en stor pose og plukke så mange du ønsker.

Slik tørker du kongler:

Det første du gjør er å skrubbe konglene rene for jord, gress, insekter og annet som sitter løst på konglen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Deretter setter du ovnen på 100 grader og gjør klar et bakebrett med aluminiumsfolie. 

Legg konglene på brettet og sett det inn i ovnen. Ikke legg på flere kongler enn at det er luft rundt hver av dem. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland. 

Hvor lang tid det tar å tørke kongler avhenger av hvor fuktige de er i utgangspunktet, og hvor tett de ligger på brettet. Det kan ta et par timers tid, men sjekk dem regelmessig for å se at de åpner seg. De starter å åpne seg fra bunnen, og de er helt tørre når de også er åpne i toppen. Rist litt på bakebrettet når du sjekker dem, evt. snu litt på dem sånn at de ikke blir stekt/brent på den ene siden.

Når konglene er tørre, er du egentlig ferdig. Men dersom du vil være helt sikker på at alle insekter er borte, kan du fylle en bolle med varmt vann og ca 2 dl eddik. Bruk den eddiken du har, men jo sterkere jo bedre. La konglene ligge i vannet i 5-10 minutter. Skyll dem deretter godt, enten under rennende vann eller i en ny bolle.

Legg dem til tørk og de er klare til bruk. Dersom de begynner å lukke seg igjen etter eddikvannet, kan du bare ha dem litt til i ovnen på 100 grader eller legge dem til lufttørking på benken. 

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland
 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på