På inspirasjonstur i nabolaget
Apr 23, 2017På denne vårdagen stod pinseliljene i full blomst. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Du finner en video fra inspirasjons-turen nederst i artikkelen.
Ta bena fatt
Jeg vil slå et slag for den gode, gamle spaserturen igjen. Den som er skjøvet litt til side, til fordel for joggeturen, sykkelturen, og gåturene i rask gange. Gjerne med musikk eller podcast på øret for å holde rytmen og motivasjonen, mens blodpumpa jobber.
Det er vel og bra for helsens skyld, men det er ”drepen” for hageinspirasjonen. For det er nemlig nå den kommer til sin rett igjen; spaserturen. Den hvor du både har tid til å spørre folk om hagene deres, og tid til å høre svaret.
For vi hageeiere har mye på hjertet. Når vi først blir spurt. Og tro meg – i vår hektiske hverdag, er denne rolige spaserturen i nærområdet vel anvendt tid, for her er det tips, råd og mange gode ideer å hente.
Sibirkornellen er på sitt vakreste om våren når de gulgrønne bladene skyter ut fra de knall røde grenene. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Analog inspirasjonsgruppe
Det er mange av oss som er med i ulike hagegrupper på sosiale medier. Og det er helt strålende, men en runde rundt i nærområdet ditt, er nærmest din egen analoge inspirasjonsgruppe.
Både mht hva som blomstrer, men også ulike hagestiler, måte å bruke plantene på og andre faste elementer i hagen. Kanskje har noen laget en verandaløsning som også kunne passe hos dere, eller du får inspirasjon til å stamme opp store planter som tar for mye lys i hagen din. For ikke å snakke om blomstring.
I motsetning til på sosiale medier, vil du på en spasertur i nabolaget se hva som blomstrer og trives i ditt klima. Det er stor sannsynlighet for at en plante som trives hos naboen, også vil trives hos deg.
Det kan naturligvis alltid være lokale mikroklimavariasjoner, som at én hage ligger lunt til, mens en annen er mer vindutsatt. Men de har like lang vinter og vår, sommer og høst, og for mange planter er det tilstrekkelig til at de vil trives.
Er du en av dem som drømmer om en magnolia i full blomst? Ta en tur i nabolaget. Hvis du finner et stort og frodig magnoliatre i nærmiljøet, er det stor sannsynlighet for at treet også vil trives hos deg. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Høy like-faktor
I vår tid hvor de sosiale mediene bidrar til at vi lettere holder kontakt med folk i alle verdenshjørner enn i vårt eget nabolag, er en slik vandring en fin måte å bli kjent med flere i nærmiljøet.
– Vi flyttet inn i høst, men vi er blitt fortalt at det treet blomstrer så vakkert om våren, sa et par da vi kommenterte det store, flotte magnoliatreet som stod med svulmende knopper, klar til å vise hele verden at det er vår.
Synlig stolte over å være eiere av dette prakteksemplaret av et tre, innkasserte de opptil flere verbale likes og emoticons fra oss denne dagen. Og vi vandret videre med nok en bekreftelse på at magnolia vil trives i vår hage også.
"Har dere lyst å se resten av hagen?", var svaret da vi spurte om vi fikk lov å gå inn i innkjørselen og fotografere de fargerike vårblomstene som stod i blomsterbedet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Lokalt delingssamfunn
Hva tenker du på hvis jeg sier ordet ”delingssamfunn”? Gjør du som meg, og tenker på Über og AirB&B? Men da glemmer vi en stor og viktig gruppe – nemlig hageeierne.
På vår rundtur denne formiddagen, tok det ikke lang tid før vi traff på folk som slo av en prat og delte. Delte av sin kunnskap. Sine historier. Og sine planter, ikke minst.
– Du må bare komme tilbake når de er avblomstret, så skal du få en avlegger, utbrøt en dame da vi ble synlig interessert i en primula med en helt egen farge.
– Den fikk jeg som avlegger fra min svigermor for over 20 år siden, sa hun og fortalte at den trives så godt i hennes hage, at hun til stadighet må dele den og plassere småplantene på nye steder.
Nå gjør hun som sin forgjenger, og gir en bit videre. Og vi lovet å komme tilbake. For slike skatter vil vi gjerne ha.
Den lilla primulaen i dette bedet er en lokal variant fra Lister-regionen. Vi tar eieren på ordet og kommer gjerne tilbake for en avlegger etter at årets blomstring er avsluttet. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Ta bilder og notér
Ser du noe du liker spesielt godt? Notér og fotografér. Man skal jo være litt forsiktig med å fotografere og filme rett inn i hagene til folk, så her må du utvise skjønn.
Du skal naturligvis ikke gå inn i hagene til folk, men kan ta bilder fra gaten. Hvis eierne er i hagene sine, er det jo bare å spørre. Da kan du også få vite navnet på planten, sånn at du kan finne den igjen neste gang du er på et hagesenter.
Hvis folk ikke er i hagene sine, går det jo an å ringe på og spørre. Og når du kommer hjem med mobilen full av bilder og notater, bør du samle dem på ett sted.
Ha en egen bok eller et ark som du noterer alle planter du ønsker deg til hagen din. Og ta med boken eller arket neste gang du skal på hagesenteret, for da vil du sakte men sikkert fylle opp hagen med de plantene som passer deg og din hage.
Ta bilder av planter du ønsker å ha i hagen din og notér hva de heter, som for eksempel denne eldkveden som også får frukt du kan lage bitter gelé av. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Last ned planteønskelisten
Hvis du ikke allerede har en enkel måte å notere ned planter på, kan du laste ned vår planteønskeliste. Med den kan du lage en liste over hvilke planter du ønsker å ha i hagen din.
Notér hvilken farge de har, når de blomstrer, hvilke solforhold de trives under, hva slags jordsmonn de krever, og hvilken funksjon planten skal ha. Etterhvert får du en liste du kan plukke fra når du skal fylle et bed med planter.
Last ned planteønskelisten her
Se også vår FB-live om samme tema:
Tekst/redigering: Hanne Slyngstad-Hægeland