Rett plante. På rett plass.
Mar 13, 2017- Det dufter alltid så godt i hagen deres, får vi ofte høre når folk er på besøk. Spesielt midtsommers, når hylleblomsten er på sitt flotteste og rosene kappes om å ha den deiligste duften. Dette er et resultat av både vår og tidligere eieres innsats i hagen, for vi har plantet både trær og busker med en sentral egenskap; nemlig duft.
Fra arbeidsfri sone til matfat
Da vi begynte ryddejobben i hagen, ville jeg gjerne har et litt rolig preg i vår nyoppdagede «hule». Det skulle være et sted jeg kunne slappe av med en tekopp i hengestolen, og hvor jeg ikke ville ha for mange forstyrrelser. Med forstyrrelser i denne sammenheng mener jeg ting som bare må gjøres. Akkurat nå. Som for eksempel å knipe visne blomster, fjerne ugress, trimme busker, etc. Nei, jeg ville ha en «arbeidsfri» sone. Hvor blikket skulle løftes opp og ut, og tankene kunne følge etter.
Men da området var ferdig, og deler av «hulen» var blitt til et åpent, solrikt landskap, begynte ønsket om bærbusker å erstatte planen om de lave, grønne bunndekkende plantene jeg først hadde sett for meg. For det er nå vi endelig har kommet til tidspunktet for å velge planter. Og snakker vi plantevalg, er det kort vei til å vurdere egenskaper.
Hva er vel herligere enn å nyte et glass iskald hjemmelaget hyllblomstsaft under en trekrone i hagen.
Plantenes egenskaper
Vi har jo for lengst oppdaget at mikroklimaet, eller vekstvilkårene, ble helt annerledes enn det vi først hadde antatt. Derfor måtte også plantenes egenskaper vurderes på nytt. Og det vi umiddelbart gjerne tenker på som egenskaper er form, farge og duft hos plantene. Hvem har vel ikke gått på hagesenteret og fylt opp trillevognen med det som blomstrer akkurat nå – og som dufter himmelsk – for så å komme hjem og oppleve at det ikke ble helt sånn man hadde tenkt.
Da jeg begynte å skrive på denne bloggposten var jeg veldig klar over hva jeg tenkte om egenskaper. Men jo mer jeg leste om temaet, jo vanskeligere ble det å forenkle. Så jeg tok en telefon til min tidligere sjef, Morten Bragdø på Randesund Hagesenter, for å få noen tips til å «rydde opp» i hodet. Og som vanlig fikk jeg svar på tiltale.
For i Mortens hode dukker det opp litt andre egenskaper enn de vi hobbygartnere tenker på. – Immunforsvar, evne til å dekke bakken, voksevilje og nytteverdi, sa han. Kort og konsist. Enkelt og greit. Alle fire egenskaper som i hans øyne rangerer langt over form, farge og duft. Og på ett sett er jeg jo enig. For syke planter gjør at vi løper til hagesentrene og kjøper gift. Noe verken du, jeg eller plantene trenger mer av. Og ettersom jeg personlig er «allergisk» mot bark, er jeg på konstant søken etter samplantinger som både dekker bakken, holder ugress borte og er vakkert på samme tid. Voksevilje har jeg ikke tenkt så mye på, men det sier seg jo selv at det er lettere å beskjære en kraftig plante, enn å lokke en svak en til å vokse utover sine bredder.
Gartner Morten Bragdø mener at evnen til å dekke bakken er en av de viktigste egenskapene en plante kan ha.
Nytteverdi
Men det var da han kom til «nytteverdi» at jeg fant den røde tråden. For alle de egenskapene jeg ikke klarte å rydde opp i mitt eget hode, er egentlig nytteverdi. Hvilken funksjon skal plantene ha? Hva skal plantene bidra til? Ønsker du mer duft? Skal de være spiselige? Ønsker du mer fugler inn i hagen? Flere innsekter? Færre rådyr? Må de tåle vind? Eller fungere som ly mot vinden for andre planter? Bor du kystnært så plantene må tåle sjøsprøyt av og til? Så fort du får svart på denne typen spørsmål, vil du luke bort mang en bomtur på hagesentrene og spare lommeboken din for utallige feilkjøp.
I vårt nye hagerom skal plantene i stor grad være spiselige, og da kom blåbær høyt opp på listen.
Luksusproblem
I vår hage har vi nå et luksusproblem, og det ser ut som den «arbeidsfrie» sonen må akseptere å dele rom med «nytte»-sonen. Selv om vi egentlig har stor plass, så rommer hodet flere ideer enn plassen vi har til rådighet. Jeg må ta et valg, og i vårt tilfelle rangerer nytteverdi høyest. Og siden deler av plassen nå egner seg godt til bærbusker, blir det blåbær. I mengder. Både blå og rosa. Og jordbær. Hvite sådan. I tillegg kommer espaljerte rips og solbær. Og sist – men ikke minst, under trærne og mellom buskene gjenstår det bare en liten ting. Det jeg drømte om før jeg begynte på hele denne jobben. Vårt eget lille ramsløksfelt. Så nå er det bare å ta fatt på sjarmøretappen. Den som går til hagesenteret for å fylle opp bilen med planter. Riktige planter. Til rett plass. På første forsøk.
Sunne, friske blåbærplanter som strutter av bær og nye, friske skudd. Ikke rart stien gjennom «hulen» allerede har fått navnet «Bærstien».
Tips til egen hage:
- Lag en liste over hvilke planter du ønsker å ha i hagen din. Notér hvilken farge de har, når de blomstrer, hvilke solforhold de trives under, hva slags jordsmonn de krever, og hvilken funksjon planten skal ha. Eller rettere sagt, hvilken nytteverdi den har. Etterhvert får du en liste du kan plukke fra når nye områder i hagen er ryddet, mikroklimaet er vurdert og du har bestemt deg for hva du skal bruke området til.