VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Velkommen til ny podkast!

Aug 20, 2024

Velkommen til den aller første episoden av podkasten "Hagedrømmen". I denne podkasten vil jeg, Hanne Slyngstad-Hægeland, dele min kunnskap og erfaringer med hage, og hvorfor det er viktig å definere din egen hagedrøm før du begynner å grave i jorden.

I tillegg til å dele min personlige reise fra nybegynner med en liten hageflekk, til å bli en lidenskapelig hageeier og forfatter av to hagebøker, vil jeg også i enkelte episoder ha med mine kolleger, gartner Henriette Solum Pettersen og arkitekt Nina Klungsøyr fra Fin Strek.

I episodene fremover vil jeg snakke om hvordan du kan skape en helhetlig hage som fungerer i harmoni med naturen, og hvordan god planlegging hjelper deg med å spare både tid og penger. 

Denne første episoden er perfekt for både nybegynnere og erfarne hageentusiaster som ønsker å ta hagen sitt til et nytt nivå, sånn at du skaper et uterom som er en forlengelse av hjemmet ditt og et sted du virkelig har lyst til å bruke.

Hvorfor starte i riktig ende

Har du noen gang lurt på hvorfor hagen din ikke helt ser ut som den i magasiner, selv om du har investert både tid og penger? Kanskje har du kjøpt alle de riktige plantene, fulgt alle rådene, men likevel føles det som om noe mangler. Hvis dette høres kjent ut, kan det være at du har startet i feil ende – med handlingene i stedet for drømmen.

I dette innlegget skal vi utforske hvorfor det å definere sin egen hagedrøm er det første, og kanskje viktigste, steget mot å skape en hage du virkelig trives i. Vi skal også snakke om hvordan denne tilnærmingen kan hjelpe deg å spare både tid og penger, samtidig som du skaper en helhetlig hage som fungerer i harmoni med naturen.

En hagedrøm er mer enn et bilde

Da jeg først begynte med hagearbeid, var jeg som mange andre – ivrig etter å komme i gang, men uten en klar plan. Jeg fylte handlekurven med planter, satte dem i jorden, og ventet på magien. Men magien uteble. Selv om jeg hadde gjort alt "riktig", var resultatet aldri helt som jeg hadde håpet. Det tok tid før jeg innså at jeg manglet en klar visjon – en hagedrøm.

En hagedrøm er mer enn bare et bilde av hvordan hagen skal se ut. Det er en idé om hvordan hagen skal føles, hvordan den skal fungere, og hvordan den skal passe inn i ditt liv og din livsstil. Når du har en klar idé om hva du ønsker å oppnå, blir det mye lettere å ta beslutninger som tar deg i riktig retning. Uten denne visjonen, kan du ende opp med å bruke tid og penger på ting som ikke egentlig bringer deg nærmere målet ditt.

Hva ønsker du å bruke hagen til? Skal det være et sted for avslapning, dyrking av grønnsaker, lek for barna, eller kanskje en kombinasjon? Det er ved å svare på denne type spørsmål at du blir bevisst din egen hagedrøm (foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Hvordan definere din hagedrøm

Å definere din hagedrøm handler om å løfte blikket og se på hagen som en helhet. Det handler om å stille deg selv noen grunnleggende spørsmål:

  1. Hva ønsker du å bruke hagen til? Skal det være et sted for avslapning, dyrking av grønnsaker, lek for barna, eller kanskje en kombinasjon?
  2. Hvordan ønsker du at hagen skal se ut? Hvilken stil liker du? Naturlig og vill, stram og formell, eller noe midt imellom?
  3. Hvordan passer hagen inn i resten av livet ditt? Hvor mye tid har du til hagearbeid? Hvilke ressurser har du tilgjengelig?

Når du har svarene på disse spørsmålene, kan du begynne å planlegge hagen din på en måte som er i tråd med din hagedrøm. Dette betyr at du kan prioritere de oppgavene som virkelig betyr noe for deg, og unngå å kaste bort tid på ting som ikke bringer deg nærmere målet ditt.

Jobb med naturen, ikke mot den

En av de største lærdommene jeg har tatt med meg fra min egen hagevandring, er viktigheten av å jobbe med naturen, ikke mot den. I stedet for å prøve å kontrollere hagen med kjemikalier og spesialprodukter, har jeg lært at naturen ofte har de beste løsningene – det handler bare om å forstå dem.

For eksempel, hvorfor bruke syntetisk gjødsel når naturen selv gir næring til plantene gjennom kompost og naturlige prosesser? Hvorfor bruke spesialjord innendørs når planter trives utendørs i helt vanlig jord? Ved å stole på naturens egne metoder, har jeg ikke bare skapt en sunnere og mer bærekraftig hage, men jeg har også spart penger og redusert stresset.

En hagedrøm i praksis

La oss ta et konkret eksempel fra min egen hage. I årevis plukket jeg nedfallsfrukt fra to store epletrær hver høst. Selv om jeg laget eplemos og andre godsaker, ble mengden til slutt overveldende. Jeg brukte masse tid på en oppgave som ikke egentlig ga meg stor glede. Da jeg endelig satte meg ned og tenkte over hva jeg egentlig ønsket for hagen min, innså jeg at disse trærne hindret meg i å realisere min virkelige drøm: en stor, produktiv kjøkkenhage.

Beslutningen om å felle trærne var ikke lett, men det var nødvendig for å nå målet mitt. I dag har jeg en fantastisk kjøkkenhage som gir meg glede og næring hver dag – og jeg slipper å plukke nedfallsfrukt.

Etter å ha plukket nedfallsfrukt i årevis, gikk det opp for meg at drømmen om en funksjonell kjøkkenhage betydde at frukttrærne måtte felles og jeg ble "fritatt" for denne oppgaven (Foto: Erling Slyngstad-Hægeland).

Start med drømmen, og la den veilede deg

Det viktigste jeg har lært, er at en hagedrøm ikke starter på hagesenteret – den starter i hodet ditt. Når du har en klar visjon av hva du ønsker å oppnå, blir det mye lettere å ta de riktige valgene, både i forhold til tid og penger.

Så neste gang du føler deg overveldet av alle hageoppgavene, ta et skritt tilbake. Tenk over hva du egentlig ønsker, og la drømmen din veilede deg. Kanskje du ikke kan realisere alt på en gang, men med en klar retning vil hvert steg ta deg nærmere målet.

Jeg håper dette inspirerer deg til å starte med drømmen, og skape den hagen du alltid har ønsket deg. Og husk, drømmen er gratis – det er bare å sette i gang!

Og hvis dette fristet til å lytte til den aller første episoden av podkasten "Hagedrømmen" kan du lytte til den her:

Hilsen Hanne
Hobbygartnerskolen
www.hobbygartnerskolen.no


Linker jeg nevner i episoden

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.

ALT DU TRENGER SAMLET PÅ ETT STED

Skap drømmehagen og bli en tryggere hobbygartner!

Med Hobbygartnerskolens Hageunivers får du hjelp til å skape den hagen du og familien drømmer om. Du lærer å jobbe på naturens premisser, med de ressursene du har tilgjengelig og ut ifra din hages rammebetingelser. Og du finner alt samlet på ett sted!

Les mer og meld deg på